torstai 20. joulukuuta 2018

J. K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari

J. K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari

(Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000. Suom. Jaana Kapari. Tammi, 2001)


Karkotaseet!


16. Kirjassa luetaan kirjaa

Harry Potterin kesäloma keskeytyy miellyttävissä merkeissä, sillä velhomaailman suosituimman urheilulajin, huispauksen, maailmanmestaruuskisat pelataan Englannissa, ja Harryn ystävän Ronin perheellä on liput otteluun. Koko konkkaronkka lähtee tapahtumaan, ja ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Ottelu saa tosin ikävän jälkimaun, sillä pahan velho Voldemortin tukijat, Kuolonsyöjät, ilmoittavat paluustaan loitsimalla taivaalle valtavan pääkallon. Kauhua herättänyt symboli on velhoille kuin kulkueen kärjessä hulmuavat hakaristiliput.

Harryn kouluvuosi Tylypahkassa on myös poikkeuksellinen. Koko vuotta tulee värittämään historiallinen kolmivelhoturnaus, jossa parhaat oppilaat kolmesta velhokoulusta kisailevat keskenään maineesta ja kunniasta. Voittajalle on luvassa mittava rahapalkinto, ja kilpailijat ovat jostain käsittämättömästä opetussuunnitelman oikusta vapautetut lukuvuoden loppukokeista. Osallistujien määrä on rajattu kolmeen, ja vain täysi-ikäiset oppilaat voivat osallistua. Hämmästys onkin suuri, kun valinnan tekevä maaginen liekehtivä pikari sylkäisee kidastaan neljännenkin kilpailijan nimen - Harryn. Turnaus tulee olemaan vaaroja täynnä, joten herää epäilys, onko kyseessä sabotaasi Harryn pään menoksi. Edellisessä osassa Harryn kummisedäksi paljastunut, sittenkin hyvien joukoissa oleva Sirius Musta toppuuttelee Harrya pitämään varansa.

Kun muiden velhokoulujen, ranskalaisen Beauxbatonsin ja epämääräisen pohjois/itäeurooppalais/venäläisen Durmstrangin oppilaat saapuvat Tylypahkan maille, tulijat herättävät huomiota erikoisilla tavoillaan ja ulkonäöllään. Durmstrangin koululla on perinteisesti ollut vahvat siteet pimeyden velhoihin. Mukana saapuu myös huispauksen tämän hetken kuumin nimi, Viktor Krum, jota Ron ihailee yli kaiken. Hermione suhtautuu tulijoihin tyynemmin, vaikka saakin uuden ihailijan heidän joukostaan. Jottei tässä kaikessa olisi vielä tarpeeksi päänvaivaa Harrylle, Ronille ja Hermionelle, on oppilailla vielä ohjelmassa tanssiaiset joulun alla. Erityisesti nyt jo 14-vuotiaita oppilaita kiinnostaa se, ketä pyytäisi tanssipariksi.

"Hermione, kenen kanssa sinä menet tanssiaisiin?" Ron kysyi.
Hän heitti saman kysymyksen vähän väliä siinä toivossa, että yllättäisi Hermionen vastaamaan vahingossa. Mutta Hermione kurtisti kulmiaan ja sanoi: "Minä en kerro sinulle, sinä vain pilkkaisit minua."
"Sinä vitsailet, Weasley", Malfoy sanoi heidän takanaan. "Et suinkaan väitä, että joku pyysi tuon tanssiaisiin? Kuraverisen höröhampaan?"
(s. 427)

Kun pääsin edellisessä blogipostauksessani kehumaan Harry Potter -sarjan kolmatta osaa tiiviydestä ja tasapainoisuudesta, heti putkeen lukemassani neljännessä osassa joudun antamaan pyyhkeitä vastaavien asioiden puutteesta. Harry Potter ja liekehtivä pikari on yli 700 sivua pitkä, ja se olisi hyötynyt rankemalla kädellä tehdystä editoinnista. Alussa käytetään parisataa sivua ennen kuin päästään edes Tylypahkaan, joka on Rowlingin tapahtumapaikoista kuitenkin se tärkein ja parhaiten luotu. Kolmivelhoturnauksen haasteiden kanssa pähkäillään ja seilaillaan ees ja taas. Juonessa on jo paljon aikuisempia sävyjä, kun Rowling selvittää Voldemortin seuraajien taustoja ja tekoja tarkemmin. Ne syventävät tarinaa, toki, mutta Liekehtivässä pikarissa Rowling syyllistyy turhan usein siihen, että yksi hahmoista selittää Harrylle, mitä on tapahtunut tai tapahtumassa. Tuntuu että taustoja ja motiiveja olisi voinut avata lukijalle hienovaraisemminkin.

Liekehtivässä pikarissa on toki paljon hyvää. Harryn, Ronin ja Hermionen teini-iän epävarmuudet ja orastava kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan on kuvattu herkästi ja hauskasti. Hermionessa herää vahva yhteiskunnallinen omatunto, mikä aspekti jostain syystä jätettiin elokuvista kokonaan pois. Rowlingin luomaan maailmaan tulee syvyyttä ja poliittisia viittauksia niin 1930-luvulle kuin nykypäiväänkin. Uudet hahmot, joihin tutustutaan esimerkiksi Weasleyn perheessä, sekä vanhojen hahmojen kuten Nevillen taustan syventäminen luovat uusia kontrasteja. Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin se, että muistelin Liekehtivää pikaria paremmaksi.

Helmet-haasteen kohdista täyttyvät seuraavat:
6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa
15. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja
16. Kirjassa luetaan kirjaa
29. Kirjassa on lohikäärme
32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan
42. Kirjan nimessä on adjektiivi
48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti